Предизвикателствата пред киберсигурността

12.06.2018

– Мисля, че има няколко основни предизвикателства пред киберсигурността – казва президентът на Съвета по киберсигурност на Германия Ханс-Вилхелм Дюн.

Интернет е демократична и глобална по природа мрежа. Но тя съдържа и своята противоположност. Заради киберпрестъпленията важна става киберсигурността. Ханс-Вилхелм Дюн смята, че проблемът се крие в това, че никой не разбира тази тема. Той вижда три големи предизвикателства в тази област.

– Хората, които вземат решения, не разбират, че това не е технически въпрос за IT отдела – казва Ханс Вилхелм Дюн. – Това е въпрос за мениджмънт. Мениджърите са отговорни за това. Те трябва да инвестиран в мощности за защита на системите. Това е голям проблем. Ние водим битка за таланти. Нямаме хора за борба с киберпрестъпността, с кибератаките. Трябват образователни програми. Да се почне с началното училище. Учителите да имат нови образователни програми и това да свърши чак в университета. Необходима е и мрежа. Не само Интернет като работеща мрежа. Нуждаем се от мрежа от интелект. Трябва да се познаваме един друг. Трябва да генерираме платформи за споделяне на информация и да реагираме много бързо. Проблемът с определянето на извършителите също стои. Трябва да знаем кой е нападателят, седящ зад компютъра. Смятам, че това са трите проблема. Трябва да се организираме около тях – както в света, така и в ЕС.