Общата селскостопанска политика на ЕС за 2021-2027

17.07.2018

Тази пролет беше представена новата бюджетна рамка на ЕС за 2021-2017 г. В нея една съществена част от средствата са за общата селскостопанска политика

Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси: Парите ще бъдат по-малко за европейските страни. Тепърва предстои да видим какъв ще бъде пакетът за България.

Какви промени ще има?

Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси: Освен, че са по-малко средствата ще има промени и в самата политика. Предполага се, и това е идеята на Европейската комисия, която тя ще предложи, е всъщност намалението да дойде от субсидиите на големите фермери. Да се сложи таван на субсидиите 60 000 евро годишно на един потребител, на един фермер. Да се увеличат изискванията свързани с различни видове екологични програми. Да се даде повече възможност за малки производители, млади производители, отглеждане на продукция, която е по-трудоемка.

Добро или лошо е това за България?

Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси: Това би било добре за българското селско стопанство, но това означава по-различна организация на нашето земеделие. Не тези огромни поля със зърнени култури, а означава повече преработвателна промишленост и повече производство на зеленчуци, плодове, мед, въобще -продукти, които изискват повече труд.

Как се вписват нуждите на България в политиките на другите държави от ЕС в селското стопанство?

Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси: Франция настоява за запазване на земеделските средства. Това е един от най-големите потребители на селскостопанската политика в Европа и затова там намалението е само с пет процента. Но средства ще има за всички страни с променени условия. Така че, ние трябва да се готвим за промяната в селскостопанската политика. Тя няма да бъде просто плащане на декар, а ще бъде насочена към различен профил на земеделието. Това не е лошо за България, ако успеем да се справим.