Новата бюджетна рамка на ЕС 2021-2027

18.06.2018

Тази пролет беше представена новата бюджетна рамка на ЕС за 2021-2027гг.

Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси Гюнтер Йотингер: Новата бюджетна рамка е за 7-годишен период. Започва в началото на 2021 година и действа следващите седем години.

Защо за седем години?

Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси Гюнтер Йотингер: Защото има до голяма степен инвестиционен характер европейският бюджет. Голяма част от инвестициите – особено това се вижда в България, се правят с европейски пари и това е обикновено процес, който не може да се случи за една или две години. Така че има нужда от по-голяма предвидимост и стабилност на бюджета. Затова е седем години. Минимумът по Лисабонския договор е 5 години, значи може да бъде намален максимум до пет.

Това са един трилион и 300 милиарда евро. Много или малко са тези пари?

Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси Гюнтер Йотингер: Това, което предлага Европейската комисия за следващия /европейския бюджет изглежда много български – 1 трилион и 300 милиарда евро. Но всъщност това е само един процент от европейската икономика или около 50 пъти по-малко от бюджетите на всички страни-членки.

Сумата е 1 % от икономиката на Европа. Как се разпределят тези пари?

Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси Гюнтер Йотингер: Както и досега основните средства – около 40 процента, отиват за кохезионна политика. Около 35-36 отиват за земеделие и екология. Следващото голямо перо са научните изследвания и подпомагането на европейската икономика.