Как трябва да се действа в условия на енергийна бедност?

25.03.2018

Наред с пътните инциденти и климатичните промени, друго предизвикателство за градовете е енергийната бедност. По данни на Евростат около 9 процента от европейците не могат добре да отопляват домовете си. А на Стария континент все още е широко разпространено горенето на въглища и дърва, което замърсява въздуха.

В повече от 130 европейски града въздухът е опасен за здравето, предупреди Европейската комисия. Вследствие на това всяка година умират преждевременно 400 хиляди души.

В Лондон имат интересен отговор на този проблем – еко пейка. Изобретението е немско. Целта му е да абсорбира замърсен въздух и да го пречиства. Според създателите върши толкова работа, колкото 275 дървета.

Като цяло Европа от години полага сериозни усилия за повече енергийна ефективност във всички сектори.

За напредък говори например фактът, че хладилниците от най-високия клас А са били едва 5 процента през 1995 година а 15 години по-късно са повече от 90 на сто. Енергийно ефективните уреди се очаква да пестят на потребителите 100 млрд евро годишно.

Брюксел обаче има да извърви още дълъг път, преди да реши енергийните си проблеми. Репортерът на „#Европа“ Биляна Бонева се срещна с експерта Юлиян Попов, за да научи как трябва да се действа в условия на енергийна бедност и какви са работещите методи за изчистване на въздуха. Бившият екоминистър беше един от лекторите на голяма конференция за енергийната бедност в София тази седмица.