2017 – най-добра за туризма в цял свят

18.02.2018

Европейските държави се славят с културата си, с историята си, с архитектурата си. В тях се провеждат фестивали, снимат се филми, организират се големи спортни състезания. Екскурзия в Европа е мечта на милиони. Затова днешното ни предаване е посветено на туризма.

И откъде да започнем, ако не от Франция – най-известният туристически рай на планетата.

2017 е била най-добра за туризма в цял свят от седем години насам, по данни на ООН. Хората пътуват все повече и избират все по-разнообразни дестинации. Европа обаче остава най-предпочитаната от тях.

Общо 671 милиона туристи са дошли на Стария континент през миналата година. Броят им е с впечатляващите 8 процента по-голям в сравнение с 2016. Ръстът се дължи основно на интереса към Средиземноморските държави. И другите европейски страни обаче, включително в централната и източната част, също се радват на повече внимание и икономически ползи.

Доказателство за това е България, която също посрещна рекорден брой посетители през 2017-та – почти девет милиона по данни на Националния статистически институт. От международен туризъм в хазната постъпиха повече от шест и половина милиарда лева. Най-много чужденци са дошли от Гърция, Румъния и Германия.

Повишеният интерес се отрази и на Летище София – за дванайсет месеца през него са преминали почти шест и половина милиона пътници. Столичната аерогара беше отличена като една от най-бързо развиващите се в Европа.