Какво да очакват зрителите от проекта на БНТ „Българското пътуване в Европа“

05.12.2017

БНТ започна най-новия си проект „Парламентът на Европа 202пет“. Той е за работата на европейските институции и за това как всеки европеец може да влияе на решенията, които взимат европейските депутати.

Проектът е посветен на бъдещето на Европа. Съфинансиран е от Европейския парламент, а продукциите ще бъдат излъчени по време на Българското европредседателство. Това е най-мащабният проект на Българската национална телевизия и обхваща 5 продукции – „Българското пътуване в Европа“, „Пътуващото студио на БНТ2“, регионалните телевизионни дискусии в Пловдив и Благоевград, както и онлайн платформата „Ако бях евродепутат“.

Този проект е необичаен за нас, голямо предизвикателство е да направим нещо, което не е правено досега. Нашите зрители ще видят 3 документални филма с елементи на риалити. Ще видим четирима млади невероятни хора, с които търсим отговорите на важни въпроси за Европейския съюз. За нас е важно и на младите хора да им стане интересно, коментира Цветелина Йорданова.

Ще посетим различни точки в Европа, за да покажем проблемите на местно ниво, каза Тоня Димитрова, която е ментор на един от участниците – Красимир, експерт по киберсигурност.

Брекзит ще бъде показан през историята на Лазар и неговата приятелка, която учи по Еразъм в Манчестър, Великобритания. След 2 години връзка от разстояние той отива да живее при нея.

Александър Марков е ментор на двама младежи – Делян и Симеона, чийто акцент е върху проблемите на мигрантската криза. Екипът посети заедно с Делян италианския град Торино, където той разговаря с бежанци и нелегални имигранти.

В Холандия пък Симеона разговаря с екип от доброволци, които работят с мигранти.