Документални филми, ново предаване и още европродукции в ефира на БНТ

12.01.2018

Документална поредица, ново седмично предаване и пълно отразяване на събитията по време на европредседателството – какво още ще видят зрителите на БНТ разказва репортерът Петър Георгиев.

Половин година европейските лидери ще решават бъдещето на Съюза на българска земя. С новите си продукции обществената телевизия ще отвори широко вратите на Националния дворец на културата за всички зрители.

Като телевизия-домакин БНТ ще се превърне в основния източник на информация за председателството за аудитория по целия свят. От специална режисьорска апаратна в НДК ще следим всяка стъпка на политическия елит на Европа.

А най-интересните и актуални теми ще показваме в ново седмично обзорно предаване.

В него ще ви разкажем любопитни факти за европейските народи и ще обясним трудноразбираемите политики на Брюксел на достъпен език. Освен това ще ви покажем как се успява в България и какви добри решения на другите страни-членки можем да приложим у нас.

През това време започва и „Българското пътуване в Европа“ на четирима младежи. Те обикалят континента, за да разберат дали той се разделя на две скорости, как се справя с мигрантската криза и какво ще се случи след Брекзит.

Надя Обретенова – продуцент на „Българското пътуване в Европа“: „За нас това е много необичаен, иновативен подход към правенето на документални филми, защото видяхме проблемите, които интересуват всички нас, през погледа на младите хора.“

Трите филма от поредицата ще бъдат излъчени през януари и февруари. Те са част от най-мащабния проект на БНТ „Парламентът на Европа 202пет“.

Той обхваща още пет продукции – политическото риалити „Обещанието“, „Пътуващото студио на БНТ2“, регионалните телевизионни дискусии в Пловдив и Благоевград, както и онлайн платформата „Ако бях евродепутат“.