snimka

Четирима български младежи тръгват на „Българското пътуване в Европа“

09.11.2017

В периода на българското европредседателство зрителите на БНТ ще имат възможност да видят документалната поредица “Българското пътуване в Европа”, която ще представи някои от основните предизвикателства пред Общността през погледа на младите хора. Продукциите са част от мащабен проект на БНТ „Парламентът на Европа 2025“, съфинансиран от Европейския Парламент. Продуцент на „Българското пътуване в Европа“ е Надя Обретенова.

В годината, когато Европейският съюз търси своето ново лице, четирима български младежи ще започнат своята обиколка из страни от Съюза.

Следвани от екип на БНТ, те ще търсят отговори на въпросите възможно ли е Европа да се раздели на две скорости, кой от петте сценария, очертани от Бялата книга на ЕС, е най-вероятният, колко е силен гласът на малките страни в ЕС в процеса на промяната и най-важното – къде е мястото на България. Ще продължим ли както досега или ще правим много повече заедно?

Младежите ще се срещат и разговарят с обикновени европейци и живеещи в чужбина българи, така и с представители на европейските институции, от които зависи решаването на проблемите. Обиколката им ще включи и мястото, където се взимат най-важните решения в ЕС, а именно Европейския парламент.

Четиримата герои в нашата документална поредица бяха избрани чрез кастинг сред студенти и младежи от различни социални групи и различно образование.

На своето пътешествие из Европа тръгват Симеона, Красимир, Делян и Лазар.

Всеки един от тях ще поеме в различна посока, за да открие отговора как новите предизвикателства пред ЕС ще повлияят на гражданите на Европа.

Красимир Коцев

Пътуването на Красимир ще го отведе в седалищата на ЕП в Брюксел и Страсбург, където ще се опита да разбере ще се разделили Европа на две скорости, какво включва Бялата книга и как решенията, които взима Европейския парламент променят живота във всяка една от страните-членки.

Симеона и Делян ще тръгнат по пътя на бежанците, за да научат как Европа защитава своите граници, дали европейската помощ за бежанските лагери е достатъчна и как европейците помагат при интеграцията на имигрантите, дошли от зони на конфликти.

Симеона Герджикова

Делян Тодоров

Лазар Харизанов

Документалният видео разказ на Лазар ще го отведе във Великобритания, която вече започна своя „развод“ с ЕС. Ще стане ли по-скъп животът в Кралството след Брекзит, какви са настроенията на българите там и ще могат ли студентите да продължат образованието си?

Всяка точка от пътуването на нашите герои ще можете да проследите и на Фейсбук страницата „Българското пътуване в Европа“. Четиримата младежи ще качват снимки и видеа от всяка среща, за да може да направят и Вас, зрителите част от това вълнуващо пътешествие.

„Българското пътуване в Европа“ започва съвсем скоро!