„Българското пътуване в Европа: Миграцията“

12.01.2018

Как младите хора приемат европейските теми? БНТ включи четирима младежи в проект, чиято цел е да изследва големите теми за миграцията, Европа след Брекзит и скоростите на развитие на Съюза.

Симеона, Делян, Красимир и Лазар започнаха Българското пътуване в Европа преди няколко месеца и ще го завършат по време на европредседателството на страната ни. Те разговарят както с обикновени европейци, техни връстници, така и с водещи европолитици, от които зависят политиките на Европа.

Вижте някои моменти от първата част на поредицата „Българското пътуване в Европа“, в която Симеона и Делян обиколиха бежанските центрове в Италия и Холандия в опит да намерят отговор на въпроса – можем ли да живеем заедно с бежанците или културните различия са по-силни от нас?

Автор и сценарист на филма за миграцията е Александър Марков, продуценти – Надя Обретенова, Цветелина Йорданова и Тоня Димитрова.

Нашите двама герои – Делян Тодоров и Симеона Герджикова, се срещнаха със северноафриканци и хора от Близкия Изток в Италия и Холандия.

Делян Тодоров: „Добре дошли в Торино. Почва нашият филм, пристигаме“.

Симеона Герджикова: „Тъкмо пристигнахме в Холандия. И сега ни предстои да тръгнем към Утрехт“.

Чуха разтърсващи истории:

Джералд от Камерун: „Пред нас бяха лодките, чувахме само шума на морето, араби ни разпределяха: „Ти – наляво, ти – надясно“. В лодката беше ужасно. Плавахме през нощта. Плачат бебета. Не знаеш какво ще стане с теб. В един момент виждаш спасителните лодки и брега на Сицилия и си отдъхваш, че си спасен“.

И видяха как се интегрират мигрантите:

Хамест от Сирия: „Тази страна отвори вратите си за нас и тук имаме жилище, електричество, вода. Стотици хиляди бяхме лишени от тези най-елементарни неща в Сирия. Дъщерите ми сега са в безопасност тук“.

Потърсиха мнението и на местните хора.

Марио от Торино: „Вече нямаме никаква сигурност. Пристигат твърде много мигранти, които не могат да си намерят работа заради високата безработица. Затова те се опитват да оцелеят по всякакъв начин“.

Евелина от Торино: „Ако двете общности – местните и мигрантите, учат заедно и израснат заедно в училище – тогава ще могат и да живеят заедно като възрастни“.

Опитахме се да надникнем в тъмните кътчета на миграцията.

Делян: „Опитвайки се да снимаме, започнаха да ни показват средни пръсти, очевидно се повиши напрежението, целиха ни с бутилки“.

Попитахме и Брюксел – как ще реформираме общоевропейската система за миграция, квотната система и Дъблинския регламент.

Сесилия Викстрьом, основен докладчик на ЕП за промените в Дъблинския регламент: „Ние искаме да облекчим тежестта от страните на първа линия чрез автоматичен механизъм, който да разпределя хора навсякъде в Европа при непропорционално висок миграционен натиск върху дадена страна“.

Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграцията и вътрешните работи: „Дъблин, какъвто е сега, е остарял. Свършен е. Сега трябва да удвоим усилията си, за да приемем новия регламент колкото се може по-бързо“.

Делян Тодоров: „Единственото решение дългосрочно на миграционната криза е помощ на места от държавите, в които масово се ражда бежанският поток“.

Симеона Герджикова: „Ние трябва да се научим да живеем с тях, но, също така, и те трябва да се научат да живеят с нас“.

Можем ли да живеем заедно с мигрантите – гледайте в първия филм от документалната поредица „Българското пътуване в Европа: Миграцията“.