Българското пътуване в Европа – Миграцията

22.01.2018

Как младите хора приемат европейските теми? БНТ включи четирима младежи в проект, чиято цел е да изследва големите теми за миграцията, Европа след Брекзит и скоростите на развитие на Съюза. Симеона, Делян, Красимир и Лазар започнаха Българското пътуване в Европа преди няколко месеца и ще го завършат по време на европредседателството на страната ни.

Те разговарят както с обикновени европейци, техни връстници, така и с водещи европолитици, от които зависят политиките на Европа. В първата част на поредицата „Българското пътуване в Европа“ Симеона и Делян обиколиха бежанските центрове в Италия и Холандия в опит да намерят отговор на въпроса – можем ли да живеем заедно с бежанците или културните различия са по-силни от нас? Автор и сценарист на филма за миграцията е Александър Марков, продуценти – Надя Обретенова, Цветелина Йорданова и Тоня Димитрова.

В „Българското пътуване в Европа: Миграцията“ Делян и Симеона обиколиха бежански и интеграционни центрове в Торино, Италия, Утрехт, Холандия, бяха и в Брюксел, където разговаряха с евродепутати, отговорни за прокарване на реформата в Дъблинския регламент.