Смолян – последната спирка в обиколката на „Пътуващото студио на БНТ2“ в Южна България

29.04.2018

„Пътуващото студио на БНТ2“, част от проекта „Парламентът на Европа 2025“, завърши обиколката си на Южна България в Смолян. Градът е най-малкият областен център в страната и в същото време е на първо място по застаряващо население.

Общо 11 населени места в Южна България посети екипът на Пътуващото студио. Най-интересните срещи с хората ще бъдат показани във филм, който БНТ2 ще излъчи на 16 май.

Развитието на Смолян в последните 10 години е неизменно свързано със средствата от европейските програми, не крият от общинската администрация.

Евтима Петкова, директор на дирекция Международни проекти и програми в Община Смолян: Трябва да направим града привлекателен за младите хора. Това е основна задача. И дали ще ни помогнат европейските средства – да със сигурност.

Заради недостига на ученици Художествената гимназия в Смолян няма щатен учител по английски език. Часовете се поемат от лектор, който обаче не може да бъде ангажиран с превода на документи за кандидатстване по европейските програми.

Захарина Куцева, преподавател в Художествената гимназия в Смолян: Много пъти съм си задавала въпроса защо българският език е един от официалните в Европа езици, а кандидатстването е на английски. Специално аз съм се отказвала много пъти да кандидатствам няколко пъти, защото не мога да карам някой да ми превежда проектите без пари.

Областите, в които младите хора в Смолян виждат своята реализация, са туризъм, екология и биологично земеделие.

Микаела Хаджийска, ученичка в Езиковата гимназия в Смолян: Надявам се да мога да се реализирам в България, да има повече работни места и да има перспективи за младите хора, за да имат възможност да получат опит и да се реализират.

„Пътуващото студио на БНТ2“ събра въпросите на много хора от Южна България.

Отговорите ще дадат на 1 юни в Пловдив българските депутати, които ще се включат в регионалната дискусия от проекта „Парламентът на Европа 2025“.