„Пътуващото студио на БНТ2“ в Банско

16.04.2018

„Пътуващото студио на БНТ2“ започна обиколката си по проекта „Парламентът на Европа 2025“. Първата спирка беше Банско. В продължение на 7 дни информационният микробус ще посети 13 населени места в Благоевградска област. А целта на проекта е българите да научат повече за работата и приоритетите на Европейския парламент.

22-годишният Димитър Проданичин помага в магазина на родителите си и в същото време учи „Маркетинг“ в София. Според него огромният брой туристи, които посещават града, помагат да има повече търговски обекти.

Димитър Проданичин: Младите хора си остават в града, понеже голямо развитие има туризмът и намират работа.

Той е категоричен, че ще остане в родния си град, след като завърши образованието си. По думите му промененият облик на Банско от реализираните европейски проекти, освен че радва местните, привлича и много посетители.

Георги Икономов – кмет на община Банско: Без помощта, без средствата и опита на Европейския съюз България не би била същата. В рамките на 10 години тя се промени коренно.

На същото мнение е и англичанинът Джеймс Хюз, който живее в Банско от 15 години и има хотел в курорта. Казва, че се изгражда добра инфраструктура, има и магистрали, по които се пътува много по-бързо. Определя като голяма грешка решението на своите сънародници за Брекзит.

Джеймс Хюз: Ние сме много по-силни обединени и много по-добри. Това решение за излизане от ЕС според мен, като бизнесмен, е много лошо решение.

Отворените граници е една от най-големите ползи от членството ни в Евросъюза, категорична е и Зорка Тумбаклиева.

Зорка Тумбаклиева: Да пътуваш без визов режим навсякъде в цяла Европа е от голяма полза за туризма.

Местните хора отправиха и свои препоръки към българските евродепутати. Сред тях са да няма двоен стандарт за храните в различните страни, както и да се откриват повече специалности с практична насоченост в средните училища в малките общини.