„Обещанието“ – българското участие в ЕП

08.12.2017

След успешното реализиране на проекта „Обещанието” през 2011 г., в което 9 политици от различни политически партии и от различни властови позиции /министър, депутат, евродепутат, кмет, общински съветник/ поеха и изпълниха всеки своето обещание, БНТ 1 предлага второ издание на проекта с участието на представители на български евродепутати – активни, продуктивни личности, чиято енергия е способна да материализира креативните импулси в смислени, полезни резултати от висока класа.

Принципно решение за определяне на състава на участниците –  /български евродепутати от настоящия ЕП – 5 души / представители на различните партии, изпратили представители след последните избори 2014 г./

Целта е всеки един от тях да поеме обещание, свързано с работата му като евродепутат, което да изведе до успешен край.

Форматът се развива в продължение на два месеца с „живи” ефири от Първо студио на БНТ.

Събира в първия и последния ефир всички участници заедно – за да заявят (обещанията) каузите си пред зрителите и накрая, за да разберат как зрителите оценяват и класират изпълнените обещания. В тези два ефира присъства и т.нар. експертен съвет, който проиграва чрез въпроси и теоретични ситуации възможните препятствия и подводни камъни по пътя на изпълнение на всяка една от обещаните каузи. Представителна извадка, сформирана от социологическа агенция „Алфа Рисърч”, гласува в отговор на три въпроса:

– Кое обещание е най-трудно за реализиране?
– Кое обещание е най-интересно?
– Кое обещание е най-полезно?

Според отговорите се извършват и три класации.

Телевизионни екипи проследяват и заснемат пътя по изпълнението на всяка една от обещаните каузи, подготвят кратък документален филм от заснетия материал и в 5 поредни ефира (всеки посветен на един от участниците) се дава възможност за представянето на каузата с всичко, което е съпътствало защитника ѝ (или пък му е попречило да изпълни обещанието си да я доведе до успешен финал). По време на всеки индивидуален ефир голяма роля играе зрителската аудитория, която в реално време гласува одобрение или неодобрение на видяното, както и задава въпроси на участника през социалните мрежи. Индивидуалните ефири на всеки един участник дават възможност да се разкрие пред зрителската аудитория спецификата на работа в ЕП и механизма на вземане на решения в Европейския съюз. С оглед наближаващите евроизбори се очаква и интересът към темата да е засилен.

На последния ефир отново се събират всички участници, експертният съвет… и отново представителната извадка гласува същите трите въпроса, като на първия ефир. Ако водещите по точки в трите класации са различни, имаме трима „победители”. Ако се окаже, че един води и трите класации, то имаме един голям победител. Чрез гласуването на представителната извадка се оформя и картината на отношението, което българите имат към проблемите, които очакват да получат своето решение в ЕП.